10.5.12

Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα




Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται το Μάρτιο κάθε ολυμπιακής χρονιάς στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Για πρώτη φορά έγινε το 1936 για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, το οποίο ανήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία. Επιστημονικός υπεύθυνος αυτής της πρώτης αφής ήταν ο καθηγητής φυσικής Σαλτερής Περιστεράκης.
Σύμφωνα με το τελετουργικό που έχει καθιερωθεί την αφή κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίου), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την ακόλουθη επίκληση:

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Ιερά σιωπή!Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.Όρη και Τέμπη σιγήστε.Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδαγια τη φιλοξενη πόλη της ...(όνομα της διοργανώτριας πόλης).
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.

Μετά την αφή η πρωθιέρεια παραδίδει ανάβει με τη φλόγα τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου, ενώ παράλληλα φυλάει άσβηστη τη φλόγα σε όλη τη διάρκεια της ολυμπιακής τετραετίας σε ειδικό χώρο. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας πριν τελικά παραδοθεί στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας.
Η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται και η φλόγα φτάνει στο στάδιο τη βραδιά της τελετής έναρξης των αγώνων.

Στο τελετουργικό της αφής συμμετέχουν η πρωθιέρεια και οι ιέρειες, οι οποίες πραγματοποιούν μια λιτή χορογραφία κατά τη διάρκεια της τελετής. Υπεύθυνη της χορογραφίας ήταν η Μαρία Χορς από το 1964 ως το 2004. Το 2008 τη διαδέχτηκε η Άρτεμις Ιγνατίου.

Πρωθιέρειες από το 1936 μέχρι σήμερα διετέλεσαν οι εξής:

  •  Πράτσικα: 1936.
  • Μαρία Αγγελακοπούλου: 1948.
  • Ξανθίππη Πηχεών-Θεολογίτη: 1952.
  • Αλέκα Κατσέλη: 1956, 1960, 1964.
  • Μαρία Μοσχολιού: 1968, 1972, 1976, 1980.
  • Κατερίνα Διδασκάλου: 1984, 1988.
  • Μαρία Παμπούκη: 1992, 1998.
  • Θάλεια Προκοπίου: 2000, 2004.
  • Μαρία Ναυπλιώτου: 2008.
  • Ινώ Μενεγάκη: 2012
πηγή: Wikipedia


Εικόνες από την σημερινή αφή της ολυμπιακής φλόγας









"Δέν είχα πρότυπο,ήταν επιθυμία εσωτερική.Σε κάθε περίπτωση ο αρχαίος κόσμος με συνάρπαζε.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η λέξη "όρχηση" στην αρχαία Ελλάδα ήταν σεβαστό πράγμα και χωρίς να το καταλάβω αυτός ο σεβασμός γινόταν μέρα με τη μέρα αγάπη,πάθος και σκοπός ζωής.
Στεκόμαστε (στην ορχήστρα: σκηνή σήμερα)
και έβγαινε η ψυχή μας προς τα έξω.Απλωνόταν το είναι μας και αγκάλιαζε το σύμπαν.Δύσκολο να περιγράψω την εμπειρία με λόγια.
Ο αγώνας συνίστατο στο πώς σε μιά τραγωδία θα δώσεις αυτά που ζητάει αυτός που την έγραψε.Γιατί ποιά είμαι εγώ να τα βάλω με τον Αισχύλο ή με τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη;
Έχει μία ιερότητα αυτό.
Το θέατρο είναι για όλες τις εποχές.Οι στιγμές του θεάτρου δεν γνωρίζουν χρόνο και τόπο.Αν είναι καλό το θέατρο ξεπερνά τους όποιους περιορισμούς.Η αφή της φλόγας και η επίκληση στον Απόλλωνα είναι μία στιγμή θεατρική.Συνεπώς δεν είναι σφάλμα ή αταίριαστο για τους χριστιανούς να συμμετέχουν.
Η στιγμή της αφής είναι ιερή όπως είναι και ιερό το δρώμενο του θεάτρου,αλλά δεν είναι θρησκευτική.
Δεν θα ήμουν μονομερής και περιορισμένη αν σας έλεγα ότι με συγκινεί μόνον η αρχαία Ελλάδα ή το Βυζάντιο;Δεν νομίζω πως έχω το δικαίωμα να λατρεύω τον προ-προπάππου μου και να αποποιούμαι τον παππού ή τον ίδιο μου τον πατέρα.
Θα ήμουν στενόκαρδη και στενόμυαλη αν απέκλεια κάποια περίοδό μας.Ας αφήσουμε την ψυχή μας να ανοίξει για να δεχτεί τη διαχρονία μας.
Οι στιγμές μας σηκώνουν ψηλά και μας αναστατώνουν.Να δώσω ένα παράδειγμα:Ας πούμε ότι η ημέρα είναι μία ημέρα όπως όλες οι άλλες.Ας πούμε ότι είναι και λίγο χειρότερη,αλλά μια στιγμή αρκεί να αλλάξει εντός μου ο ρυθμός του κόσμου που λέει και ο ποιητής.Μπορεί να ανοίξω απλά το παράθυρο μου και να αντικρύσω το θαύμα που λέγεται Παρθενώνας!"

Μαρία Χορς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...